Σούνιο – Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ναός Ποσειδόνα Σούνιο

Η παραλιακή διαδρομή έως το Σούνιο είναι μία από τις πιο όμορφες της Αττικής, ενώ η απαράμιλλη ομορφιά και η εξαίσια τοποθεσία του ναού, στο νοτιοανατολικό άκρο του ακρωτηρίου Σουνίου, εντυπωσιάζουν όποιον τον επισκέπτεται. Πέραν του ναού, στο Σούνιο μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα φυσικά τοπία αλλά και ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας.

Ο ναός του Ποσειδώνα είναι ένα μαγικό μέρος αλλά η διαδρομή ως εκεί είναι ακόμα καλύτερη! Μια εντυπωσιακή παραθαλάσσια διαδρομή γεμάτη μοναδικά τοπία και παράκτιους δρόμους. Καθ’ όλη τη διαδρομή έχετε την ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο σε οποιαδήποτε κοντινή παραλία για καφέ, φαγητό ή ακόμα και μια βουτιά στο Αιγαίο πριν επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό ναό.

Η γοητεία του τοπίου είναι τόσο ακαταμάχητη που ακόμα και ο γνωστός ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων δεν κατάφερε να αντισταθεί και έγραψε το όνομά του πάνω σε έναν από τους κίονες του ναού. Από αυτό το προνομιακό σημείο θα έχετε πανοραμική θέα της ακτογραμμής και των γειτονικών νησιών ή ακόμη και των βουνών της Πελοποννήσου, καιρού επιτρέποντος. Επισκεφτείτε τον την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν τα χρώματα της φύσης στολίζουν το ναό και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική.

Από την Αθήνα το Σούνιο απέχει 70 χιλιόμετρα και χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να διανύσει κάποιος την απόσταση. Ο δρόμος παρόλο που είναι άνετος και φαρδύς δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες, γιατί σε αρκετά σημεία του έχει στροφές .

Το Σούνιο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο στην εσχατιά του νομού Αττικής. Υψώνεται σχεδόν κάθετα από την θάλασσα σε ύψος 60 μέτρων. Είναι γνωστό λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης του αλλά και εξαιτίας των ερειπίων του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα που βρίσκονται σε αυτό. Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή λόγω της περιβαλλοντικής αξίας της, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός.

Προτείνουμε:

Αρχαίος ναός του Ποσειδώνα

Η πρώτη γραπτή αναφορά για το Σούνιο γίνεται από τον Όμηρο, που το αποκαλούσε «Σούνιον ιερόν». Στη αρχαϊκή περίοδο αναπτύχθηκε το ιερό του Σουνίου, κάτι που αποδεικνύεται από τους κολοσσιαίους κούρους που είχαν στηθεί εκεί. Βρέθηκαν τρεις εξ αυτών που βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η κατασκευή του ναού του Ποσειδώνα χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα.
Όπως με πολλά άλλα μνημεία σε όλη την Ελλάδα, ιστορικά γεγονότα για τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο είναι συνυφασμένα με κομμάτια θρύλου. Ο μύθος υποστηρίζει ότι ο βασιλιάς Αιγαίος περίμενε σε εκείνο το ακρωτήρι τον γιο του να επιστρέψει από την αποστολή του να σκοτώσει τον Μινώταυρο, στην Κρήτη. Καθώς επέστρεφε τα πανιά στο καράβι του ήταν μαύρα και ο Αιγαίος λανθασμένα υπέθεσε ότι ο γιός του πέθανε, ενώ στην πραγματικότητα είχε ξεχάσει να αλλάξει τα πανιά σε λευκά, που θα σήμαινε τη νίκη του, έτσι ο Αιγαίος αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό. Σε ανάμνησή του, δόθηκε το όνομά του στο Αιγαίο Πέλαγος.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Χαρακτηριστικά:

  • Κυβισμός: 1254 cc boxer twin
  • Ονομαστική ισχύς: 136 HP
  • Μέγιστη ροπή: 143 Nm
  • Ρεζερβουάρ: 20 litters

Περισσότερα